Salgótarjánba látogatott az ART-RAVALÓ, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület közös szociális-művészeti projektje.

 

A projekt alaptézise, hogy a sajátélményű kreatív művészi aktivitás, az irodalom, a költészet, a zene, a színjátszás, valamint a közösséghez tartozás élménye segíti önmagunk és a körülöttünk lévő világ megértését, fejleszti az önkifejezés képességét.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott projektben hátrányos helyzetű, illetve gyermekvédelemben nevelkedett fiatal felnőttek vehetnek részt. A projektről szóló tájékoztató előadáson a Nógrád vármegyei gyermekotthonok 16-18 éves lakói vettek részt a Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Házban.

Ménesi Luca projektkoordinátor és Sárosi Mária szociális munkás bemutatták a program felépítését, a bekerülés részleteit, az ott zajló munkát. Céljuk a fiatalok művészeti tevékenységén keresztül történő személyiségfejlesztése, hosszabb távon pedig a pozitív jövő- és énkép kialakításának, valamint a társadalmi beilleszkedésnek és a sikeres munkavállalásnak az elősegítése. A projektbe bekerülő fiatalok kilenc hónapig felnőttképzésben regisztrált művészeti és pályaorientációs képzésben vesznek részt, ahol többek között színházművészeti képzést, életvezetési tanácsadást kapnak, egyéni pályaorientációs tanácsadó programokon, kulturális programokon keresztül fejleszthetik személyiségüket. Emellett a részvevők számára biztosítják a budapesti szállást, teljes ellátást, BKV-bérletet, lehetőséget kapnak különböző OKJ képzéseken történő részvételre, autóvezetői tanfolyamra, valamint munkahelyi tapasztalatszerzés céljából szakmai gyakorlaton is részt vesznek.

A bemutatót követően több fiatal is jelezte érdeklődését a projekt iránt.

 

Forrás: Nograd24.hu/ Police.hu