Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint általában napos idő fátyol- és gomolyfelhőkkel, ugyanakkor északnyugat felől fokozatosan terjeszkedik a felhőzet az ország északnyugati felén. Ott záporra, helyenként zivatarra lehet számítani.

Az Alpokalja és a Kisalföld térségében intenzívebb zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban zivatarok környezetében, erős vagy akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható. Késő estére 11 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ figyelmeztetést adott ki 11 vármegyére köztük Nógrád Vármegyére is (Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém, Zala), ezeken a területeken heves zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső alakulhat ki.

Északnyugat felől labilizálódik a légkör. A déli órákig még csak kis valószínűséggel alakulhat ki egy-egy zivatar az északnyugati határaink közelében. Délutántól az ország északi harmadán (Kisalföld, Alpokalja, Komárom-Esztergom, Dunazug-hegyvidék, Északi-középhegység) elszórtan zivatarok kialakulása várható.

Az intenzívebb zivatarokhoz északnyugaton helyenként rövid idő alatt 20-30 mm feletti csapadék, jégeső, illetve 60-70 km/h feletti szél is társulhat. Késő délután, este az északnyugatról délkelet felé fejlődő zivataros csapadékgócok várhatóan átterjednek a Dunántúl középső tájai és az Alföld északi része fölé is.

Forrás: OMSZ/NÓGRÁD24.hu