Dylan Groenewegen diadalmaskodott a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányán, amelyen Karl Ádám a 18. helyen ért célba, összetettben pedig a napot szökésben töltő Rózsa Balázs a hatodik.

 

A Szentgotthárd környéki 168 kilométeres távon 821 méter szintemelkedést kellett teljesítenie a 132 fős mezőnynek, amely az Őrségben két, mintegy 80 kilométeres kör megtétele után tért vissza a legnyugatabbra fekvő magyarországi városba. Az út mentén számos szurkoló, köztük általános iskolák tanulói és az őriszentpéteri tűzoltók is köszöntötték a kerékpárosokat. Volt, aki targoncára állva drukkolt, más pedig kerékpár után kötött harciszekéren állt birodalmi rohamosztagosnak öltözve, de akadt képregényekből ismert szuperhős is az út mentén szurkolók között, mint ahogy nem hiányozhattak a versenyen évről évre felbukkanó lóháton vágtató nézők sem.
Rögtön a rajt után kivált a mezőnyből egy ötfős szökevénycsoport, benne a magyar válogatottat erősítő Szijártó Zéténnyel és az Epronex-Hungary csapatában tekerő Rózsa Balázzsal, mindketten szereztek pontot gyorsasági részhajránál. A mezőny élén elsősorban a World Tour-csapatok dolgoztak, de jó ideig a magyar válogatott tagjait is lehetett látni a szakaszt kontrollálók között. Az élcsoportot 26,5 kilométerrel a cél előtt érte utol a mezőny, így a szakaszelsőségről az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött a nyugodt etapon.
A célhoz közeledve fokozódott a tempó és nyúlt a mezőny, kialakultak a felvezetővonatok, melyeket az utolsó kilométeren a bukás szakított szét. Földre került az összetett legnagyobb esélyesei közé sorolt Tour de France- és Giro d’Italia-győztes kolumbiai Egan Bernal is. A sprintben így alig kéttucatnyian vettek részt, leggyorsabbnak pedig a tavaly a kazincbarcikai szakaszon diadalmaskodó holland Groenewegen bizonyult az ír Sam Bennett és az ausztrál Caleb Ewan előtt.
Groenewegen az M4 Sportnak úgy fogalmazott: csapata jó munkát végzett, noha talán túl korán indultak meg és tekertek szélárnyék nélkül, ám így is jót sprintelt és meg tudott küzdeni Bennett-tel az elsőségért.
„Remélem, hogy holnap meg tudjuk ismételni ezt a sikert, előtte viszont megérdemlünk egy üveg finom bort” – mondta a holland sprinter, aki hozzátette, a szélnek nem volt hatása a szakaszra.
Az időjóváírásoknak köszönhetően a legjobb helyet a magyar versenyzők közül Rózsa foglalja el összetettben. Elárulta: a csapat részéről tervezett volt, hogy valakinek be kell kerülnie a szökésbe.
„Alapvetően arra készültünk, hogy a hegyi hajráig nem fog elmenni egyetlen szökési kísérlet sem” – fogalmazott kitérve rá, hogy Árvai Kristóf, Valent Márk és a dél-afrikai Byron Munton feladata lett volna, hogy próbálkozzanak, a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergely és az ő feladata pedig az, hogy a síkon tartsanak a szökési kísérletekkel, ám rögtön az első kísérlet sikeres volt.
Szilasi László versenyigazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bukást követően mindenki beért a célba és tudomása szerint senkit nem kellett kórházba szállítaniuk a mentőknek.
Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körverseny csütörtökön egy újabb sík etappal folytatódik: Zalaegerszeg és Keszthely között 175 kilométer, illetve 923 méter szintemelkedés leküzdése vár a mezőnyre. A szakasz áthalad Kapolcson is, ahol a magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint kerékpáros ünnepnap lesz, melynek során az érdeklődők egy e-bike-os élménytúrán vehetnek részt, illetve a szurkolói zónában megtekinthetik a Tour de Hongrie-t is.
A magyar körversenyen szereplő kerékpárosok összesen 879 kilométert tekernek a vasárnapi budapesti befutóig, az M4 Sport minden szakaszt teljes hosszában élőben közvetít, az értékelő Apres Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.

Eredmény:
1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgotthárd, 168 km:
1. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) 3:42:56 óra
2. Sam Bennett (ír, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Dstny) a. i.
…18. Karl Ádám (Epronex-Hungary) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Groenewegen 3:42:46 óra
2. Matús Stocek (szlovák, ATT Investments) 2 másodperc hátrány
3. Bennett 4 mp h.
…6. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 7 másodperc hátrány

A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie további programja:
csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km (923 méter szintemelkedés) 12.30
péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 km (2511 m) 12.00
szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 km (2646 m) 11.15
vasárnap: 5. szakasz, Budapest, 150 km (224 m) 11.00

Fotó: MTI/Katona Tibor

Forrás: Nográd24.hu/MTI